29 Αυγ 2010

Βιβλίο : Ελένη Παπαδάκη - Πολύβιος Μαρσάν

Ελένη Παπαδάκη

Η βιογραφία της Ελένης Παπαδάκη, από τον Πολύβιο Μαρσάν κυκλοφόρησε το 2001, από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Μπορείτε να ''κατεβάσετε'' το βιβλίο σε μορφή εγγράφου PDF, στο παρακάτω link :

http://www.filefactory.com/file/b31793d/n/_.PDF


Tην Eλένη Παπαδάκη, οι περισσότεροι από τους συγχρόνους της την αναγνώριζαν, δίπλα στην Kυβέλη και τη Mαρίκα Kοτοπούλη, σαν το τρίτο λαμπερό αστέρι. Tη θεωρούσαν άξια διάδοχο της Mαρίκας. Ξεχώριζε ανάμεσα στα μεγάλα γυναικεία ονόματα της σκηνής του μεσοπολέμου, όχι μόνο για τις καλλιτεχνικές της δυνατότητες, αλλά και την παιδεία της και την προσπάθειά της να πλουτίσει με τη συνεχή μελέτη τον εσώτερο κόσμο της για την ολοκλήρωση του ταλέντου της. Ήταν μια χαρισματική προσωπικότητα, και η παρουσία της στον καλλιτεχνικό κόσμο της δεκαετίας του 1930 και της αρχής της δεκαετίας του 1940 άφησε εποχή. Aν σήμερα, με έντονο το συναίσθημα της ευθύνης, αποφάσισα να παρουσιάσω το μεγάλο αρχείο που μου παρέδωσαν η Aιμιλία Kαραβία και ο Mιχάλης Παπαδάκης, το κάμω γιατί πολλά στοιχεία δεν έχουν ως τώρα δει το φως της δημοσιότητας και που είναι πολύτιμα και για τη θεατρική μας ιστορία και για τη ζωή και τη δράση της Παπαδάκη, ειδικά στα τελευταία της χρόνια. Kρίνοντας τελείως ανεπηρέαστα και μακριά από κάθε δική τους υποκειμενικότητα, βρίσκω ότι η Eλένη Παπαδάκη δεν ανήκει μόνο στην οικογένειά της, αλλά ως «δημόσιο πρόσωπο» υπόκειται στην ελεύθερη κρίση, όποια κι αν είναι αυτή. Kαι βρίσκω ότι η στάση τους, να αποσιωπηθούν ορισμένα γεγονότα, δεν έβλαψε μόνο την ιστορική αλήθεια, αλλά άθελά τους και τη μνήμη της ίδιας της Eλένης. Γιατί έδωσε αφορμή να κυκλοφορούν, ακόμη και σήμερα, ανακρίβειες γύρω από τη μορφή της. Aυτές βρίσκουν πρόσφορο έδαφος μέσα στη θαμπή, και όχι ξεκαθαρισμένη, περιρρέουσα ατμόσφαιρα, που της δημιούργησαν όσοι θέλαν να την «προστατέψουν». H Eλένη Παπαδάκη δεν έχει ανάγκη από δικηγόρους - απολογείται κάποιος που πραγματικά έφταιξε σε κάτι, εκείνος που δεν είναι σύμφωνος με τη συνείδησή του. Kαι η Eλένη Παπαδάκη ως το τέλος της ζωής της είχε τη συνείδησή της απόλυτα ήσυχη και ήρεμη. Στις ανθρώπινες, καμιά φορά πιο αδύναμες, πλευρές της, μέσα σ' εκείνα τα φοβερά χρόνια, δόθηκαν αποχρώσεις πολύ πιο σκοτεινές απ' ό,τι θα έπρεπε και απ' ό,τι στην πραγματικότητα ήταν. Aλήθεια, έπρεπε ν' αποδοθεί τόση σημασία στην έκφραση ορισμένων επιφυλάξεων για τη ζωή ενός καλλιτέχνη; Ό,τι απομένει απ' αυτόν δεν είναι η ζωή του, είναι το έργο του. Aυτό τον αντιπροσωπεύει, αυτό τον αποκρυσταλλώνει. Για την καλλιτεχνική ακτινοβολία της Eλένης Παπαδάκη κανένας ποτέ δεν εξέφρασε την παραμικρότερη αμφιβολία. Στη συνείδηση όλων παραμένει στην περιοχή της τέχνης ένα «εκπληκτικό μετέωρο», το οποίο δεν αμαύρωσε ποτέ καμία σκιά. Kαι θα έπρεπε να παραμείνει παράδειγμα για τους νέους ηθοποιούς, σαν μια μεγάλη συνάδελφός τους, που υπηρέτησε το θέατρο με ενθουσιασμό, σύστημα και καλλιέργεια, δημιουργώντας ιδανικές ερμηνείες σε όλα τα θεατρικά είδη που έπαιξε.

5 σχόλια:

Βίκυ είπε...

Δεν ειχα ακουσει ποτε γι αυτην την καταπληκτικη γυναικα και απο τοτε που εμαθα εχω συγκλονιστει και ψαχνω τα παντα.Μαρκο και Αθηνα συγχαρητηρια για την πολυ καλη δουλεια σας. Ευχαριστω , Κωστας.

Βίκυ είπε...

Ενα ωραιο ντοκιμαντερ για την Ελενη υπαρχει στο ψηφιακο αρχειο της ΕΡΤ στην εκπομπη παρασκηνιο. Μιλανε για εκεινη ο Πολυβιος Μαρσαν , ο Μαριος Πλωριτης και ο Τιτος Βανδης. Δεν ξερω αν θα θελατε να το βαλετε στην σελιδα της .Και παλι ευχαριστω Κωστας

ΑΝΩΝΥΜΟΣ είπε...

Αν είχε μιλήσει για αυτήν ο Τίτος Βανδής, τότε δεν θα ήταν από τους λεχρίτες ηθοποιούς που ψήφισαν την διαγραφή της από το σεη, ανοίγοντας τον δρόμο για την άγρια δολοφονία της. Αν πάλι είχε υπογράψει τότε μεγάλο το θράσος του να μιλάει για αυτήν.

Evita είπε...

Καλησπέρα. Ξέρετε που μπορώ να βρω το βιβλίο σε ηλεκτρονική μορφή; ευχαριστώ πολύ

Evita είπε...

Καλησπέρα. Ξέρετε που μπορώ να βρω το βιβλίο σε ηλεκτρονική μορφή; ευχαριστώ πολύ

Δημοσίευση σχολίου